Loading...

Tatlı (Kokoç) Çorbası

Hazırlanışı:
Kuru incir, kuru erik, kuru beyaz ve kara üzümler ile küp küp ufak parçalar halinde doğranmış olan kuru kayısılar derin bir tencerede suda kaynamaya bırakılır. Bu arada ayrı bir kapta kokoçun üzerine 500 ml. kadar sıcak su eklenerek yoğrulur ve böylece eritilir. Eritilen kokoçun suyu ve tanelerini ayırmak için süzgeçten geçirilir ve elde edilen su kaynamakta olan çorbaya eklenir. Hazırlanmış malzemelerin seviyesini hafif geçecek şekilde su eklenir (su ekleme gerekirse sonradan da yapılabilir). Kaynamaya yakın haşlanmış yarma ve kaynamaya geçtikten sonra ise toz şeker katılır. Bir süre daha kaynama işlemi devam ettikten sonra sulandırılmış olan un yavaş yavaş karıştırılarak tencereye dökülür. Yaklaşık 15 dk. un kokusu gidinceye kadar kısık ateşte pişirmeye devam edilir. Pişirme işleminden sonra çorba oda sıcaklığında dinlendirilerek sıcaklığını kaybetmeye bırakılır. Daha sonra buzdolabına konularak soğutulur. Soğuk olarak çorba kâselerinde üzerinde fındık ve ceviz içleriyle birlikte servis edilir.

Yüksek ateşte kaynatılan kuşburnu iyice kıvamını aldıktan sonra (marmelat kıvamında) ayrı bir derin kaba alınarak unla yoğrulur. Tekerlek şeklinde ince olarak unlanmış olan özel tahta plakalar üzerinde güneşte kurutulur. Bu işlemden sonra elde edilen kurutulmuşa kuşburnuna “kokoç” denir. Yaklaşık 3 kg kuşburnundan 750-1000 gr. ağırlığında bir adet kokoç elde edilir.